תואר שני במדעי הלמידה וההוראה עם התמחות בפיתוח פדגוגי של מערכות חינוך
בוגרות ההתמחות בפיתוח פדגוגי של מערכות חינוך
משה הקמן, מרכז מגמת קולנוע ותקשורת בתיכון עירוני ה' חיפה ומנחה להפקות בקולנוע במחוזות חיפה והצפון. סיים לימודיו בהתמחות, במסלול פרויקט, 2023:
כמורה המלמד כ- 15 שנים במערכת החינוך, החלטתי להעמיק את הידע האקדמי בתחום הפדגוגי.
לאחר שנים של מחשבה והתלבטות תוך בחינת מסלולים שונים, בחרתי להתמקד בתחום שיאפשר בין היתר לבחון את ההיבט הפדגוגי במערכת החינוך בישראל ובעולם, וללמוד מהי חדשנות חינוכית.
הפופולריות של המונח "זמישות" (AGILITY) לא פסחה על מערכת החינוך, וניכר כי בלימודי תואר שני בפיתוח פדגוגי של מערכות חינוך הדגש הוא בפיתוח תוכן פדגוגי תוך התאמה והעשרה מתמדת בהתאם לצרכי הזמן והמקום.
הלימודים העניקו לי כלים מתקדמים, היכרות עם אנשי חינוך איכותיים, יצירת קשרים, כל אלו תרמו רבות לפיתוח האישי שלי ומסייעים בידי להיות מורה מעולה.
"אם אתה רוצה שילדך יקבל את החינוך הטוב ביותר האפשרי, למעשה חשוב יותר להביא אותו למורה מעולה, מאשר לבית ספר מעולה". (ביל גייטס)
אני מבקש להודות לסגל המרצים, שהם מטובי החוקרים שיש לעולם החינוך להציע בארץ ובעולם.
בפרט, אני רוצה להודות לפרופ' קיזל על הרצאות מרתקות, דיונים מעניינים ומעוררי השראה.
ממליץ לכולם להעניק לעצמם את המתנה הזו להצטרף למסלול זה.
רעות כלפה, בוגרת ההתמחות לפיתוח פדגוגי במסלול פרויקט. מורה למתמטיקה ומחנכת כיתת שח"ר בתיכון בחיפה. סיימה לימודיה ב 2023.
מתוך אמונתי שלמידה מתמשכת היא קריטית להצלחה ולצמיחה מקצועית, לאחר שסיימתי את התואר הראשון, החלטתי להמשיך ישירות לתואר השני. התוכנית סיפקה לי הזדמנות להרחיב את הידע שלי ולפתח מיומנויות חדשות בתחום החינוך. הסמינריונים בתוכנית שיפרו באופן משמעותי את כישוריי האקדמיים ואת כישורי המחקר שלי הרבה מעבר לאלו שרכשתי בתואר הראשון. הקורסים והתכנים שנלמדו אפשרו לי לפתח כלים מעשיים ולהבין את הדינאמיקות השונות שמניעות את מערכת החינוך. המרצים, כל אחד עם גישתו הייחודית, יצרו הרמוניה לימודית מעוררת השראה. השונות בסגנונות ההוראה שלהם הוסיפה עניין וחדשנות לשיעורים, ותשוקתם הייתה ניכרת בכל מפגש, מה שהפך את הלמידה לחוויה מרתקת ומעוררת מוטיבציה.
מעבר להתפתחות המקצועית שלי, במהלך התואר הכרתי קבוצה נהדרת ואיכותית של אנשים שלמדו יחד איתי ונשארו חברים קרובים גם לאחר מכן. התכנית אפשרה לנו להתפתח יחד ולפתח אחד את השני בשיח מכבד, מעניין ומעמיק.
מוריה ברגמן, בוגרת המגמה לפיתוח פדגוגי לשנת 2022. כתבה עבודת גמר מחקרית (תזה) בהנחייתו של פרופ' חנן אלכסנדר. עובדת בבית ספר אינשטיין בחיפה כמחנכת, רכזת מדעים ורכזת פדגוגית:
במהלך לימודנו באוניברסיטה, הקורונה נכנסה לחיינו וטרפה את הקלפים. חווית הלמידה היתה שונה מזו שציפינו לה וכמו שאמר ג'ון לנון החיים הם מה שקורה לנו כשאנו מתכננים תכניות. ועל אף ואולי גם קצת בזכות הקורונה, הלימודים היוו עבורנו עוגן וזמן מיוחד שהקדשנו לעצמנו על מנת להתקדם ולהתפתח. וזאת עשינו לא רק במישור המקצועי אלא גם במישור האישי.
לימודים מחייבים משמעת עצמית ונכונות לעבודה קשה על מנת להוציא מהם ומעצמנו את המיטב וכאן המקום להגיד תודה למשפחות שלנו שפינו עבורנו את הזמן ותמכו בנו ובעיקר גאות בנו עכשיו ולאורך כל הדרך.
קונפוציוס תיאר שלוש דרכים בהן האדם רוכש חכמה: יכולה להיות דרך החיקוי שזו הדרך הקלה ביותר, יכולה להיות דרך הניסיון שהיא הדרך המרה ביותר ואילו הדרך האצילה ביותר היא על ידי מבט פנימה, וזאת הדרך שבה אוניברסיטת חיפה הוליכה אותנו.
בזכות סגל מרשים של טובי המרצים והמרצות, זכינו למבט פנימה משמעותי על מהות ההוראה והלמידה, על מהות המקצוע שאנו עוסקים בו ביום יום. השיעורים שלמדנו עוררו בנו סקרנות, יצירתיות, מחלוקות, ספקות, דיונים ומחשבות ולא רק בימי רביעי. בלימודים יצרנו חברויות חדשות, נחשפנו לחוויות חדשות וזכינו בכלים אמיתיים פרקטיים שאותם אנו מיישמים בעבודתנו. מרווה קולינס (מורה אמריקאית שייסדה בתי ספר מיוחדים בשיקגו) אמרה שתמצית ההוראה היא להפוך את הלמידה למדבקת – לגרום לרעיון אחד להצית אחר. ואני חושבת שכולנו "נדבקנו" בלמידה. היה יפה לראות איך השיעורים השונים קשורים בסופו של דבר זה לזה ואיך קיבלנו מיומנויות בשיעור אחד והשתמשנו בהן בשיעור אחר, ואחר כך גם בעבודתנו המדהימה כמורים, גננות ואנשי חינוך בכלל.
אני רוצה להודות לכם צוות המרצים שדחפתם כל אחד ואחת הכי רחוק שהוא יכול ואז עוד קצת. לימדתם אותנו לראות את הדברים אחרת ולחשוב שונה. לא ויתרתם, דרשתם , תמכתם, הקשבתם. ראיתם בכל אחד מאיתנו את מלוא יכולותיו והובלתם אותנו למימושן.
אני רוצה להודות לכל מי שליווי אותנו בדרך אל התואר. למי שדאגו שתמיד יהיה נעים להיכנס לאוניברסיטה ולכיתות הלמידה, לצוות הספרייה שתמיד עזרו וסייעו למצוא את המאמר הכי מתאים והכל בחיוך ובסבלנות. למי שדאגו למלא את הבטן בזמן שאנחנו ממלאים את הראש במחשבות. וליעל מישורי מרכזת תארים מתקדמים בחוג למדעי ההוראה והלמידה על עזרתה הרבה במהלך הלימודים והכל בחיוך ובנועם.
קבלת התואר היא נקודת ציון חשובה ומרגשת אבל הדרך שעשינו היא המהות של הלימודים והיא שהוסיפה עוד נדבך לאישיותנו ולתפקידנו כאנשי חינוך. אנו נמצאים בתקופה סוערת שהחינוך עולה לכותרות ודורש הכרה במהות שלו, בחשיבות שלו בכלים ובערכים שאנו מנחילים לילדים שאנו פוגשים לתקופה ומשחררים אותם הלאה. ולא פעם בתקופה זו, אנו לומדים מהם ולא רק הם מאיתנו. אני גאה במיוחד להיות מורה ומחנכת, עכשיו, וזכיתי להכיר אנשי חינוך משכמם ומעלה שלמדו איתי פה ולמדתי מהם רבות ואני אומרת בלב שלם שיש לנו במדינה אנשי חינוך טובים וזו גאווה להיות מורה.
ועוד קצת לפני סיום בנימה אישית לפרופסור אריה קיזל שלא ויתר לנו ובדרכו הייחודית גרם לנו לחשוב פעמיים על כל דבר ולהבין שהכוח לעשות הוא בידיים שלנו. ותודה לד"ר נורית נוביס מהמגמה לפיתוח פדגוגי של מערכות חינוך. השיעורים שלך היוו השראה לא רק מבחינת תוכן אלא גם הדרך בה בחרת להעביר את הידע. הסקרנות והעניין שעוררת בנו מלווים אותנו הלאה. ופרופסור לילי אורלנד-ברק שאיתגרה אותנו לגלות מהי מומחיות, במומחיות, ובדרך חשפה את יכולות המחקר והכתיבה הטמונות בכל אחת ואחד מאיתנו. לפרופ' אביבה ברקוביץ-אוחנה ראשת המגמה לאלטרנטיבות בחינוך חוקרת מוח פורצת דרך אשר בשיעוריה לא רק מלמדת מיינדפולנס אלא גם מיישמת ומקנה כלים משמעותיים לחינוך ולחיים. ולד"ר יותם הוד ראש המגמה לטכנולוגיות בחינוך חוקר קהילות למידה ומלמד בשיטה זו ובכך חושף אותנו לדרכי הוראה חדשניות ומאפשר לנו לחוות אותן וליישמן גם יחד.
ואני רוצה להודות גם לפרופסור חנן אלכסנדר שהנחה אותי בכתיבת עבודת התזה. על ההכוונה לאורך הדרך, על התמיכה, על החופש לכתוב ולבטא את רעיונותיי ועל הסבלנות.
ותודה מיוחדת שלוחה לפרופ' דני בן צבי ראש החוג הרואה במפגש בין מורים ותלמידים את לב ליבה של העשייה החינוכית, בין כתלי בית הספר וגם כאן בין כותלי האוניברסיטה.
אני מאחלת לנו שנדע לפעול ולחיות לפי הכלים והערכים שרכשנו כאן באוניברסיטה שכן כפי שאמר גון קנדי "כשאנחנו מביעים תודה, לעולם אסור לנו לשכוח שההערכה הגבוהה ביותר היא לא להשמיע מילים, אלא לחיות על פיהן".
ריטל שני, בוגרת ההתמחות לפיתוח פדגוגי של מערכות חינוך. כתבה עבודת גמר מחקרית (תזה) בהנחיית פרופ' אריה קיזל בנושא "חשיבה ביקורתית בפילוסופיה לילדים של מת'יו ליפמן ובפדגוגיה ביקורתית של פאולו פריירה." זכתה להצטיינות דיקן לימודים מתקדמים. מורה להיסטוריה ומחנכת כיתת שח"ר בתיכון קריית חיים.
הלימודים בתוכנית לפיתוח פדגוגי של מערכות חינוך בחוג למדעי הלמידה וההוראה באוניברסיטת חיפה הציבו בפניי אתגרים אינטלקואליים ואקדמים שקידמו את יכולות הניתוח, החשיבה והכתיבה שלי. כתיבת התזה לדעתי הינו תהליך שמהווה קפיצת מדרגה משמעותית בעולם האקדמי והמחקרי. אני מאמינה שמורים תמיד צריכים להיות בתהליך למידה והתפתחות מקצועית ואישית, והלימודים במסגרת ההתמחות הם חלק בלתי נפרד מההתפתחות שלי.
עופר אלקובי, בוגר ההתמחות לפיתוח פדגוגי במסלול פרויקט. מתגורר בחיפה, חבר הנהלה, מוביל אשכול ההומניסטיקה, מורה להיסטוריה וחונך בבית הספר הראלי בחיפה, מתחם הדר
"בליבי פינה חמה לחוג למדעי הלמידה וההוראה. שם למדתי והשלמתי את תעודת ההוראה בתחום הדעת היסטוריה, מאוחר יותר, עשיתי גם רישיון הוראה עם הסדנאות והמפגשים הנלווים לכך. במהלך השנים 2019 – 2020, למדתי לתואר שני בחוג, עם התמחות בפיתוח פדגוגי של מערכות חינוך. היו אלה שנות הקורונה והאתגרים היו רבים ומורכבים. מבחינה פדגוגית, הלימודים הללו פתחו בפני צוהר להבנת האופן שבו חושבים התלמידים (קורס פילוסופיה עבור ילדים) וציידה אותי בארגז כלים רחב ומגוון של אמצי הוראה מקוונים ואחרים. הגמישות והאוזן הקשבת של החוג, החל מראש החוג והמגמה, המרצים וכלה במזכירות, סיפקו את רשת הביטחון ותחושת המוגנות של הסטודנטים ועל כך נתונה לכם תודתי."